Monday, September 24, 2012

Smink


"Egentligen är det lustigt, så fort man diskuterar en kulturfråga (som makeup) med många bottnar och nyanser i sig, då förenklar alltid borgarna.
– Det bara är så. Kvinnor målar sig för att bli vackra. Punkt slut." / etc.

När  jag började fundera över vad detta projekt skulle handla om tänkte jag mycket på smink. Varför smink är vanligare bland kvinnor än män. I detta skede hittade jag ett exemplar av tidningen etc. från 1979 (nr. 5). En artikel av Johan Ehrenberg handlar om make up. 

Min bild är att kvinnor lägger mer pengar på sitt utseende än män. Jag tycker det är kul att köpa kläder och fint med läppstift och nagellack. När jag lägger pengar på dessa varor så finns det tankar om vad som ligger bakom dem. Är det värt att köpa ett läppstift från ett megastort varumärke som ägs av en superrik gubbe. Han tjänar pengar på den bild av kvinnan som skapats, av samhället? Av media? Av de som äger varumärkena?

"Den målade dockan har samma roll. Hur ledsen, orolig eller trött kvinnan är, ska hon alltid se attraktiv ut. Sexig och dockaktig." etc.

Det är intressant och illa att en tidning från 1979 känns lika aktuell idag. Jag hoppas att många kvinnor (och män) funderar över varför de konsumerar en vara eller lägger tid på benrakning och smink och vad det kan leda till eller hur varan kan ha tillkommit. 


3 comments:

  1. Jag minns när jag hittade ETC i skolbibblan på Mosstorp i Skärblacka. Jag gick i mellanstadiet och blev helt mindfucked av Johan Ehrenbergs könsbyte och artiklar som vände och vred på vad som var normalt. Jag plöjde alla nummer jag kunde hitta!

    ReplyDelete
  2. Bra att den fanns i skolbiblioteket. Önskar att jag hade haft mer lust att läsa sådant när jag var yngre.

    ReplyDelete
  3. Jag får känslan att artikeln är mer aktuell idag än vad den var 1979.

    ReplyDelete